REITTIHISTORIAA

Tapahtuman reitit on nimetty kajaanilaisten suurmiesten mukaan. Swimrunin Hermannin sprintti ja juoksutapahtuman reitin pohjana toimiva Renforsin lenkki ovat saaneet nimensä Herman August Renforsin mukaan ja Eliaksen lenkin nimi taas tulee Elias Lönnrotista.

Herman August Renfors oli 1800-luvun Kajaanin monitoimimies, yrittäjä ja kaupunginvaltuuttettu. Hän teki hienon elämäntyönsä tehdasyrittäjänä valmistaen koruja, nappeja ja turkistuotteita sekä edistäen Kajaanin hiihtourheilua ja matkailua. Parhaiten Renfors kuitenkin muistetaan kalastustarvikkeiden valmistajana. 1870-luvun Kajaanissa hän valmisti ja patentoi useita uistimia, joita myytiin paljon myös ulkomailla. Renfors oli myös isona vaikuttajana tuomassa rautatietä Kajaaniin. Reittimme kulkeekin tämä suuren kajaanilaisen vaikuttajan ja liikemiehen mukaan nimettyä Renforsin lenkkiä.

Eliaksen lenkki saa nimensä kaikkien tunteman Elias Lönnrotin mukaan. Elias Lönnrot oli suomen kirjakielen toinen isä Mikael Agricolan jälkeen. Kansalliseepoksemme Kalevalan luoja, kielen uudistaja, sanakirjojen toimittaja sekä ensimmäisen suomenkielisen aikakauslehden kustantaja ja toimittaja. Vuonna 1833 Lönnrot saapui 400 asukkaan Kajaaniin piirin ja linnan lääkäriksi kooten samalla Kalevalan muistiin merkitsemiensä runojen pohjalta. Reitti kulkeekin tämän suurmiehen kunniaksi rakennetun patsaan ohi, joka on Kajaanin sekä Kainuun ensimmäinen yksittäiselle henkilölle pystytetty muistomerkki.